چطور فرش انتخاب کنیم؟
چطور فرش انتخاب کنیم؟ راهنمای خرید فرش
زمان مطالعه: 7 دقیقه

با توجه به اینکه فرش یکی از عناصر مهم و موثر در زیبا دیده شدن دکوراسیون داخلی است، به همین دلیل چگونگی انتخاب آن نیز اهمیت بسیاری دارد. نقش و نگارهای هر فرشی الهام بخش سبک خاصی هستند، بر همین اساس هر فرشی را نمی توان برای هر نوع دکوراسیونی در نظر گرفت. به عبارت دیگر انتخاب فرش اصول و قواعد خاصی دارد. علاوه بر این، انتخاب نوع فرش بر اساس محیطی که در آن استفاده می شود نیز متفاوت است. پس چطور فرش انتخاب کنیم؟

 

در نظر گرفتن جنس فرش

معمولا یکی از فاکتورهای مهم در مورد اینکه چطور فرش انتخاب کنیم؟ نوع جنس فرش است. در واقع یک فرش هر چقدر هم که زیبا باشد، کیفیت جنس آن برای افراد اهمیت بیشتری دارد. فرش های ماشینی و فرش های دستی هر کدام از نظر جنس به چند نوع تقسیم می شوند. هر کدام از این جنس ها ویژگیهای خاصی دارند که در تصمیم گیری افراد هنگام خرید فرش موثر هستند. در ادامه ابتدا به بررسی جنس فرش های ماشینی، سپس به بررسی جنس فرش های دستی خواهیم پرداخت.

 

*  فرش جنس اکریلیک: هر فرش ماشینی که جنس آن اکریلیک باشد، از نظر دوام و طول عمر بی نظیر است. این دسته از فرش ها شکل ظاهری خود را برای مدت ها حفظ می کنند. با توجه به کیفیت فرش های اکریلیک، این نوع فرش ها انتخاب مناسبی جهت استفاده در قسمت های پرتردد مانند قسمت پذیرایی محسوب می شوند، چرا که فرش های اکریلیک مقاومت بالایی در برابر شستشو و آفتاب دارند.

 

* فرش جنس پلی پروپیلن: این نوع فرش های ماشینی به دلیل رنگ پذیر بودن پلی پروپیلن، تنوع رنگ بسیار بالایی دارند. بر همین اساس چنانچه هماهنگ بودن رنگ فرش با کوچکترین المان های داخلی را مدنظر دارید، این نوع فرش ها گزینه مناسبی هستند.

 

* ابریشم مصنوعی: نمونه دیگری از فرش های ماشینی، فرش های پلی استر یا همان ابریشم مصنوعی هستند. این نوع فرش ها پرزدهی کم، تنوع طرح و تنوع رنگ بسیاری دارند. لازم به ذکر است، با توجه اینکه لکه های چربی روی فرش های پلی استر به سختی پاک می شوند، از این فرش ها در قسمت های پر رفت و آمد استفاده نشود!

 

* فرش های دستی نیز از نظر جنس به دو نوع پشمی و ابریشمی تقسیم می شوند.

فرش های ابریشمی دستی دارای بافتی ریز و ظرافت بیشتری در مقایسه با فرش های دستی پشمی هستند. به همین دلیل قیمت فرش های دستی ابریشمی بیشتر از فرش های پشمی است، البته در فرش های دستی پشمی نیز زیبایی فرش های دستباف دیده می شود. معمولا از فرش هایی که بافت ظریف تری دارند در قسمت های کم ترددی مانند اتاق خواب استفاده می شود.

انتخاب فرش بر اساس طرح آن

در ادامه بحث چطور فرش انتخاب کنیم، یکی از معیارهای اساسی در انتخاب فرش، توجه به طرح آن است. فرش ها در طرح های مختلفی بافته می شوند و انتخاب درست طرح فرش بر اساس نوع کوراسیون، نوع مبلمان، متراژ فضا و به طور کلی المان های منزل در زیبا دیده شدن فرش و دکوراسیون داخلی اهمیت بسیاری دارد. در ادامه به بررسی بیشتر این فاکتورها و تاثیر آنها در انتخاب نوع طرح فرش خواهیم پرداخت.

 

* نوع دکوراسیون: در دکوراسیون های مدرن انتخاب فرش های ساده گزینه مناسبی است. در دکوراسیون های کلاسیک و تلفیقی نیز فرش هایی با طرح های سنتی نشاط خاصی به فضای داخلی می بخشند، چرا که در بافت فرش های کلاسیک در مقایسه با فرش های مدرن معمولا از ترکیب رنگ بیشتری استفاده می شود.

 

* میزان فضای محیط: نکته دیگر در رابطه با طرح فرش، در نظر گرفتن فضای محیط است. در محیط های کوچک بهتر است از فرش هایی با طرح های ساده استفاده کرد، چرا که طرح های شلوغ و ریز فضاهای کوچک را کوچک تر و درهم و برهم نشان می دهند!

 

*  نوع مبلمان: چنانچه مبلمان منزل شما ساده باشد، انتخاب فرش های طرح دار انتخاب مناسبی است اما، اگر مبلمانی با پارچه پر نقش و نگار داشته باشید، فرش های ساده بهترین انتخاب به شمار می روند. حفظ این نوع تضاد در مبلمان و طرح فرش، تاثیر بسیاری در زیبایی بیشتر دکوراسیون دارد.

فرش ورساچه مشکی طلایی با لچک

فرش ورساچه مشکی طلایی با لچک

 

انتخاب فرش بر اساس رنگ

یکی دیگر از فاکتورهای مهم در رابطه با اینکه چطور فرش انتخاب کنیم، فاکتور رنگ است. در نگاه اول انتخاب رنگ فرش به سلیقه افراد بستگی دارد اما، امروزه معمولا رنگ فرش را با توجه به فاکتورهای دیگری غیر از سلیقه انتخاب می کنند. جهت آشنایی با این فاکتورها در ادامه با ما همراه باشید.

 

* یکی از فاکتورهای کلیدی و موثر در انتخاب رنگ فرش اندازه اتاق و محل مورد نظر است. به عنوان مثال چنانچه قصد خرید فرش برای یک پذیرایی بزرگ را دارید، انتخاب فرش 12 متری و یا فرش نه متری با رنگ های گرم گزینه بسیار مناسبی هستند. در فضاهای کوچک (مانند اتاق خواب و یا پذیرایی کوچک) نیز رنگ های خنثی و روشن انتخاب مناسبی هستند. در واقع رنگ های خنثی فضاهای کوچک را بزرگتر نشان می دهند.

 

* دیگر فاکتور مهم در انتخاب رنگ فرش، هماهنگ بودن رنگ آن با رنگ مبلمان و به طور کلی المان های داخلی است. هماهنگ بودن رنگ فرش با رنگ مبلمان و به طور کلی المان های داخلی تاثیر چشمگیری در زیباتر دیده شدن فرش و فضای داخلی دارد.

 

* دیگر فاکتور موثر در انتخاب رنگ فرش، در نظر گرفتن رنگ کفپوش است. به عنوان مثال چنانچه رنگ کفپوش تیره باشد، خرید یک فرش روشن، کنتراست بسیار زیبا و چشم نواری را ایجاد می کند. 

فرش پذیرایی

 

خرید فرش با توجه به اندازه آن

اکنون که تا حدودی با معیارهای موثر در اینکه چطور فرش انتخاب کنیم آشنا شدید، به بررسی یکی دیگر از فاکتورهای کلیدی در چگونگی انتخاب فرش خواهیم پرداخت. این فاکتور کلیدی، اندازه فرش است. به عنوان مثال اگر قصد خرید فرش به منظور استفاده در زیر میز غذاخوری را دارید، به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است فرش زیر تمام پایه صندلی ها را پوشش دهد. در واقع سایز فرش باید بزرگتر از میز غذاخوری و تعداد صندلی های آن باشد. این امر در مورد مبلمان نیز صدق می کند. به عبارت دیگر فرشی که در قسمت پذیرایی و وسط مبل ها پهن می شود، باید به نحوی باشد که پا هنگام نشستن روی مبل، روی فرش قرار بگیرد.

 

انتخاب فرش بر اساس اتاق

تا این قسمت از بحث چطور فرش انتخاب کنیم به بررسی انتخاب فرش بر اساس رنگ، طرح، جنس و … پرداخته شد. معیارهای موثر در انتخاب و خرید فرش علاوه بر موارد اشاره شده، به محل مورد استفاده مانند اتاق خواب، پذیرایی، آشپزخانه، اتاق کودک و … نیز بستگی دارد. در ادامه مطلب به چگونگی انتخاب فرش بر اساس اتاق خواهیم پرداخت.

 

* فرش قسمت پذیرایی: قسمت پذیرایی هر خانه ای، یکی از قسمت های پرتردد آن محسوب می شود. با توجه به این امر جنس فرش پذیرایی باید به نحوی باشد که امکان تمیز کردن آن وجود داشته باشد. همانطور که اشاره شد فرش اکریلیک بهترین گزینه جهت استفاده در این قسمت محسوب می شود.

 

* فرش قسمت ورودی حمام و یا آشپزخانه: به منظور انتخاب فرش این قسمت ها بهتر است طرح های مرتبط  با این قسمت ها را انتخاب کنید. با این کار هماهنگی بیشتری در محیط به وجود خواهد آمد.

 

راهنمای انتخاب فرش

 اکنون تا حدودی با فاکتورهای موثر در اینکه چطور فرش انتخاب کنیم آشنا شدیم. به منظور انتخاب بهترین فرش و یک انتخاب هوشمندانه علاوه بر فاکتورهای اشاره شده، بهتر است مولفه های دیگری نیز در نظر گرفته شوند. این مولفه ها مواردی هستند که در ادامه به آنها اشاره می شود.

 

دوام فرش

یکی از پارامترهای مهم در اینکه چطور فرش انتخاب کنیم، دوام و ماندگاری فرش است. دوام و ماندگاری فرش، ارتباط مستقیمی با تراکم و شانه فرش دارد. منظور از شانه فرش، تعداد گره های آن در هر متر مربع از عرض است. منظور از تراکم نیز تعداد گره های فرش در هر متر مربع از طول است. هر چه میزان تراکم و شانه فرش بیشتر باشد بافت فرش ریزتر و ظرافت و زیبایی آن نیز بیشتر است. علاوه بر این مقاومت و ماندگاری فرش هایی که تراکم و شانه آنها بالا باشد، بیشتر است. با توجه به این موضوع در انتخاب فرش پذیرایی بهتر است فرشی با تراکم بالا انتخاب شود. در رابطه با محیطی مانند اتاق خواب نیز به دلیل تردد کمتر، انتخاب فرش هایی با تراکم پایین گزینه مناسبی محسوب می شوند.

 

پرزدهی فرش

یکی از فاکتورهای دیگر در رابطه با اینکه با اینکه چطور فرش انتخاب کنیم، توجه به پرزدهی فرش است. در واقع یکی از ویژگیهای بهترین فرش عدم پرزدهی آن است. به فرش هایی که پرزدهی ندارند هیت ست گفته می شود. فرش هایی که پرزدهی ندارند در هنگام تولید، الیاف آنها تثبیت حرارتی می شود. با این کار (تثبیت حرارتی) فرش نیز دوام بیشتری خواهد داشت. علاوه بر پرزدهی، کیفیت پرز فرش از دیگر مواردی است که معمولا خریداران فرش به آن توجهی نمی کنند. به طور کلی اگر پرزهای فرش به صورت اصولی باشند نقش مهمی در دوام، درخشندگی، زیبایی، نرمی و لطافت فرش دارند. بلند و ناهماهنگ بودن پرزها نشان دهنده کیفیت پایین فرش بافته شده هستند. با توجه به این موضوع یکی از راه های تشخیص بهترین فرش توجه به کیفیت پرزهای آن است.

 

یکدست بودن رنگ فرش

یک دست بودن رنگ فرش از دیگر فاکتورهای کلیدی در اینکه چطور فرش انتخاب کنیم است. در واقع توجه به یکدست بودن رنگ فرش جهت یک خرید موفق اهمیت بسیاری دارد. یکدست بودن رنگ فرش ارتباط مستقیمی با دستگاه های تولید کننده فرش و برند تولید کننده آن دارد. با توجه به این موضوع است که توصیه اغلب کارشناسان خرید از یک برند معتبر است چرا که برندهای معتبر، فرش تولید شده را از تمام جوانب بررسی می کنند.

 

الیاف فرش

الیاف فرش یکی دیگر از معیارهایی است که در رابطه با اینکه چطور فرش انتخاب کنیم باید در نظر گرفته شود. همانطور که اشاره شد فرش ها معمولا از الیاف های اکریلیک، ابریشم مصنوعی و … ساخته می شوند. الیاف اکریلیک یکی از بهترین الیاف ها در تولید فرش ماشینی محسوب می شود. در واقع این الیاف دارای خاصیت ضد پرز و ضد لک است. با توجه به این موضوع فرش هایی که با الیاف اکریلیک تولید می شوند، جزء بهترین فرش معرفی می شوند.

 

توجه به حساسیت زا بودن الیاف فرش

یکی دیگر از فاکتورهای مهم در رابطه با اینکه چطور فرش انتخاب کنیم توجه به حساسیت زا بودن فرش است. این موضوع ارتباط مستقیمی با الیاف فرش دارد. به عبارت دیگر چنانچه در تولید فرش از الیاف مصنوعی و بی کیفیت استفاده شود، فرش تولید شده ممکن است سبب ایجاد حساسیت هایی مانند سرفه، خارش پوست و مواردی از این قبیل شود. با توجه به این موضوع یکی از فاکتورهای مهم و کلیدی در هنگام خرید فرش توجه به کیفیت الیاف فرش است.

 

برند تولید کننده فرش

علاوه بر فاکتورهای موثری که در خرید بهترین فرش موثر هستند، یکی از فاکتورهای مهم، برند تولید کننده فرش است. تولید کنندگان زیادی هستند که در حوزه تولید فرش فعالیت دارند اما، آنچه که در تولید فرش اهمیت دارد کیفیت الیاف آن است، چون همانطور که اشاره شد الیاف مصنوعی ممکن است حساسیت زا باشند. علاوه بر این از آنجایی که معمولا بیشتر افراد تخصص خاصی در رابطه با تشخیص الیاف مرغوب ندارند، بر همین اساس جهت اطمینان از کیفیت 100% فرش خریداری شده، خرید از یک برند معتبر توصیه می شود.

 

قیمت فرش

فاکتورهای مختلفی وجود دارند که در قیمت فرش موثر هستند. یکی از این فاکتورها اندازه فرش است. معمولا قیمت فرش 12 متری و فرش نه متری در مقایسه با سایر ابعاد بیشتر است. علاوه بر اندازه فاکتورهای دیگری مانند: برند تولید کننده، طراحی فرش، میزان تراکم فرش، چند شانه بودن، دستی یا ماشینی بودن و … فاکتورهایی هستند که در قیمت فرش موثر هستند. نکته قابل توجه این است که با توجه به اینکه فرش جزء کالاهای گرانقیمت محسوب می شود، بهتر است هنگام خرید فرش قبل از بررسی قیمت آن بیشتر کیفیت فرش در نظر گرفته شود.

اشتراک گذاری